Terug naar de homepage

Seizoen 2004
9 augustus 2004 - Jos Menten maakt indruk met de dikke Marcos LM600 tijdens Marlboro Masters

Een waanzinnige race op zaterdagmiddag leverde Jos Menten een schitterende podiumplaats op. Na een enerverende race kwam de Limburger als 3e over de finish. Bij de start was er het nodige gescharrel, Jos Menten lag meteen op de 4e positie. Cor Euser vertrok vanaf de pole in zijn 499e race met Duncan Huisman op zijn hielen en reed meteen weg van het veld. Ondertussen was Jos Menten in een hevig gevecht verwikkeld met de Marcos van Herman Buurman. De 23-jarige coureur drong sterk aan in de bochten maar kwam pk’s tekort op het rechte eind. Door de crash van de Porsche van Charles Brugman lag er olie op de baan waarna de safety-car op de baan kwam. Meteen dook het halve veld de pits in voor de verplichte stop, zo ook Menten en Euser. Na de chaotische potstops was het de vraag wie de beste tactiek er op nahield. Cor Euser reed weer aan de leiding terwijl Jos Menten op een 3e plaats in de aanval ging op de Viper van David Hart. Daarbij werd de Haelenaar ook nog van achteren aangevallen door de Finse Viper van Penti Kuismanen. Toen de Fin Menten had ingehaald vloog hij even later in de grindbak. Menten kon na een hevig gevecht zijn 3e plaats achter Euser en Hart vasthouden, ondanks dat Duncan Huisman met de BMW M3 GTR de aanval had geopend. Menten had het warm gehad naast de 115 graden hete versnellingsbak in de Marcos. Aan de finish goot hij water over zijn schoenen, de damp kwam uit zijn schoenneuzen. “Wat een race, het bleef spannend. Ik heb nog nooit zoveel vocht verloren in een race. Maar het was wel een hele mooie wedstrijd”.

Voor volle tribunes en volle duinen reed Jos Menten in de tweede race zondagmiddag op een 5e plaats, toen in het scherpst van de strijd de auto van hem en de Viper van Penti Kuismanenen elkaar raakten. “Ik zag dat Kuismanen langzamer door de bochten ging, ik wilde hem er langs steken. De Fin ging echter op het gas en we dweilden allebei van de baan”. Helemaal tevreden was de Limburger al niet omdat hij bij de start door de Viper’s van Hart en Kuismanen in de verdediging werd geduwd. Na de eerste ronde kwam Menten als 6e door. Na de verplichte pitstop van 60 seconden tussen de 15e en de 25e ronde ging Duncan Huisman in de aanval bij David Hart. Menten kon oprukken naar een 5e plaats achter Kuismanen, jammer genoeg strandde hij na een fantastisch raceweekend langs de baan. Cor Euser bereikte in zijn 500e race zijn 154e overwinning. Het ziet er naar uit dat we voorlopig nog niet van de coureur uit Herpen af zijn. Het is echter een ongelofelijk aantal overwinningen in een mega aantal races!

In de vrije training was het nog even wennen voor Jos Menten met de dikke Marcos LM600. Het was de tweede keer na de 1000 kilometer van Spa vorig seizoen dat Menten in de LM600 reed. In de eerste kwalificatie begon de coureur uit Haelen voorzichtig. “Ik rijd met dezelfde set-up als Cor Euser. Om een goede tijd neer te zetten is het gewoon een kwestie van opbouwen. Ik ben tevreden met mijn 5e tijd. Voor de tweede kwalificatie voor de race van morgen gebruik ik een setje nieuwe banden en dan meteen de baan op en hup. Er kan nog een anderhalve seconde vanaf”. In de opening naar zijn 500e race was Cor Euser ongenaakbaar en pakte pole-position. Zaterdagmiddag zag de lucht er dreigend uit en toen de auto’s de baan opgingen begon het te druppelen. Lange tijd stond Jos Menten aan kop, maar toch wist de oude haas Euser er nog een betere tijd uit te persen. In de laatste fase van de kwalificatie kwam Duncan Huisman met de BMW M3 GTR nog opzetten met een supersnelle ronde en nestelde zich tussen de Marcossen. Zodoende staan de twee teammaatjes uit de Dutch Supercar Challenge zondagmiddag achter elkaar bij de start van de tweede race.